#98 Organisatielol verdwijnt door regeldruk
En zonder vrijwilligers verdwijnen dingen die het leven leuk maken
Beste lezer van de Cultuurnieuwsbrief,
Het aantal vrijwilligers in Nederland groeit weer. De helft van de Nederlanders ouder dan 15 jaar doet een vorm van vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk, zo blijkt uit onderzoek van het CBS, is belangrijk voor de maatschappelijke samenhang. (Bron: NOS). In dorpen doet zo’n 59% vrijwilligerswerk, in steden is dat maar 44%, zo blijkt uit onderzoek van CBS.
Verenigingen blijven moeite houden om bestuurders te vinden. De juridische en financiële risico’s weerhouden mensen ervan om verantwoordelijkheid te nemen. Ook de regeldruk schrikt af. WBTR, AVG, UBO, over de kantine, als je beroepskrachten inschakelt, over subsidies en evenementen - Er zijn zo’n 130 regels waar een vereniging mee te maken heeft. (Bron: NOS).
Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt niet als bestuurders iets verweten kan worden. Veel bestuurders realiseren zich dat niet eens, terwijl er toch best grote bedragen in een club kunnen omgaan. Ik heb ChatGPT gevraagd hoe je persoonlijke aansprakelijkheidsstelling kunt voorkomen:
Handel binnen de statuten van de vereniging en de besluiten van het bestuur of de ledenvergadering.
Wees transparant en zorgvuldig, vertel je leden wat je doet/beslist en waarom.
Voorkom onbehoorlijk bestuur, controleer je collega-bestuursleden en maak goede afspraken over het aangaan van verplichtingen.
Zorg voor goede statuten en inschrijving bij de KvK.
Zorg voor een goede financiële controle, door een kascommissie of accountant.
Als de vereniging mensen betaalt (bijv. zzp’ers), zorg dan dat er geen risico op naheffingen of boetes van de Belastingdienst ontstaat.
Sluit een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af (die hebben veel gemeenten voor de vrijwilligers al afgesloten).
Sluit een rechtsbijstandsverzekering af en laat je juridisch adviseren bij twijfel
Festivals afgelast
Gisteren kwam het nieuws dat 50 festivals in Nederland zijn afgelast. Hier worden stijgende kosten als belangrijkste reden genoemd. Maar ook hier speelt regeldruk een rol. Daarbij komt dat bezoekers steeds langer wachten met het kopen van tickets. Diezelfde bezoeker heeft hoge verwachtingen: ‘Gewoon een podium in een wei met een biertapje, daar doen bezoekers het niet meer voor.’
Behalve de Zwart Cross - dat is dan ook meteen het grootste betaalde muziekfestival van Nederland - hebben we in de Achterhoek vooral kleinere festivals, waar eigen inwoners van genieten. In de Uitagenda Achterhoek en de verschillende edities van Achterhoek Nieuws is voor iedereen wel wat leuks te vinden.
In mei en juni kun je de volgende festivals bezoeken:
16 mei - Beltrum - Donut Festival
23 mei - Aalten - Midzomernachtfestival (speciaal voor kinderen)
24 mei - Eibergen - DENPOP Festival
24 en 25 mei - Belgrum - PIGPOP Festival
28 en 29 mei - Beek - Geglij in de Wei
29 mei-31 mei - Bronckhorst - Farm Festival
29 mei - Didam - Hemelslief
29 mei - Ulft - Tribute @ the Park
29 mei - Winterswijk - 70s, 80s & 90s Festival at the Park
30 en 31 mei - Aalten - Sjoksfestival
6 t/m 9 juni - Doetinchem - Festival Achterland
6 t/m 9 juni - Eibergen - Kamermuziekfestival
7 en 8 juni - Lichtenvoorde - Over de Top
8 juni - Hengelo - Rock In Roll Out
Terwijl ik de info zo verzamel, besef ik dat er in onze mooie Achterhoek toch wel veel reuring is, veelal dankzij de inzet van vrijwilligers! Steun ze, complimenteer ze en help ze waar dat kan, zodat ze nog heel lang zorgen voor de leuke dingen in ons leven.
Karin van der Velden
Kort nieuws
In de vijftien titels van Achterhoek Nieuws en andere media vond ik weer leuke nieuwsberichten en activiteiten:
Aalten - De jonge Duitse organist Lukas Euler speelt op zaterdag 24 mei in de Oude Helenakerk muziek met een internationaal tintje.
Aalten - Wie van alternatieve muziek houdt, doet er goed aan om de Sunday Metal School te volgen. In de bruine kroeg van Setz Huizkamer spelen Heavy metal bands zonder podium, gewoon tussen het publiek. Gitaristen lopen met zenders door de ruimte en na afloop drinken de bandleden met bezoekers een biertje. De eerste editie is op zondag 18 mei, dan komt Epinikion naar Setz.
Borculo - Na maanden van intensieve repetities is het Orkest van Volharding klaar voor een spectaculair Weekend van de Filmmuziek. Op zaterdag 17 en zondag 18 mei klinkt in het Muziekcentrum Borculo de mooiste filmmuziek. Van epische soundtracks tot geliefde klassiekers.
Gorssel - Muzikanten kregen de kans om nieuwe muziekstijlen te ontdekken dankzij BigBand The Project. Uit eigen ervaring weet ik dat de omschakeling van ‘klassiek’ naar ‘swing’ niet alleen een kwestie van gevoel is, maar dat je daarvoor ook wat technieken kunt aanleren. Na zes repetities laten de musici nummers als My Little Suede Shoes, Girls from Ipanema en Route 66 horen. Het concert is op zaterdag 24 mei in Openluchttheater Gorssel.
Gendringen - Na Bruuns in Varsseveld en De Vos in Westendorp, kunnen muzikanten in de gemeente Oude IJsselstreek aankomende zondag bij café De Waggel in Gendringen improviseren. Bij H∞ked Sessies kan iedereen van 14:00 tot 17:00 gratis deelnemen aan de laagdrempelige jamsessie.
Groenlo - “Aquarelverf is transparant. Dit houdt in dat je altijd de onderliggende laag blijft zien bij overschildering.” Volgens autodidact Gerard Gerritsen maakt het corrigeren gecompliceerder, maar het witte papier eronder geeft ook het stralende aquarel-effect. Zijn werk is van 12 mei tot en met 10 juli te zien in Stadsboerderij Grolle.
Hengelo - Fluiten, hobo’s, klarinetten, saxofoons en fagotten uit Bronckhorst geven op zaterdag 24 mei een concert in de Remigiuskerk. Alleen houtblazers, dat is weer eens wat anders.
Groenlo/Lichtenvoorde - Op maandag 19 mei (in Lichtenvoorde) en donderdag 22 mei (in Groenlo) kun je gratis de voorstelling Vrijheid in Klanken & Verhalen bezoeken. De voorstelling neemt je mee in de geschiedenis van de Sinti en de viering van vrijheid.
Netterden - ‘Klanken van Liefde’, het is het thema van het concert van Vocaal ensemble Garden Rumours. Op zondag 18 mei zingen zij in de Sint-Walburgiskerk muziek over de liefde.
Rekken - Jan Ottink is al 26 jaar artiest. Daarom verzorgt hij op zondagmiddag 25 mei een Jubileumconcert in de Antonius in Rekken.
Rhede - Mannenkoor Con Spirito uit Dinxperlo verzorgt op zaterdag 25 mei het concert 80 jaar vrede in liefde. Samen met zanger Lou Dynia staan ze stil bij de waarde van vrijheid en verbondenheid.
Winterswijk - In Theater De Storm kun je op dinsdag 20 mei genieten van voorproefjes van het nieuwe seizoen. Gevestigde namen, nieuw talent en regionale gezelschappen vullen het programma voor het seizoen 2025-2026. De brochure valt komende week op de mat bij vaste bezoekers. De entree bedraagt 5 euro, inclusief een drankje en een hapje.
Winterswijk - Acht vrouwelijke kunstenaars exposeren in Villa Mondriaan. De tentoonstelling Nieuwe lijnen | Tussen vriendschap en vereniging laat zien hoe kunst een middel kan zijn om maatschappelijke en persoonlijke relaties vorm te geven.
Zelhem - Hoe echt is een echte Achterhoeker? Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) deed onderzoek naar migratie in en uit de Achterhoek, vanaf de 16de eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog. De expositie hierover is tot 22 mei bij Museum Smedekinck te zien.
Zutphen - Franse chansons en gipsy jazz van Madame Bonheur en herkenbare jazzklassiekers van de Old Iezer Jazzband klinken op zondag 18 mei bij Jazz at the Peacock in de Pauw in Warnsveld.
Zutphen - Nog meer jazz bij Mr. Jazz als de Amerikaanse saxofoonlegende Vincent Herring samen met het Joan Fort Trio op donderdag 22 mei een optreden verzorgt aan de Houtmarkt 71.
Zutphen - De Buitensociëteit was jarenlang ingepakt in een jaren zeventigjasje. Zonde vond ik dat, van het oude gebouw zag je aan de buitenkant maar weinig. De binnenkant was nog steeds in oude luister, met een prachtige akoestiek. Ik heb er zelf regelmatig op het podium en in de zaal genoten van muziek. Als de gemeenteraad op 23 juni het nieuwe ontwerp goedkeurt, komt een tweede zaal voor tweehonderd toeschouwers en een buitenpodium.
UITtip
Picknick met muziek in het Wentholtpark – Lichtenvoorde
Geniet van zomerse muziek, optredens en workshops van percussiegroep STIXX en de twirlgroep van St. Switbertus tijdens een gezellige picknickmiddag op de groene weide in het Wentholtpark. Neem je kleedje mee en laat je verrassen!
Kijk voor alle info en nog veel meer uit-tips op uitagenda-achterhoek.nl.
Lèzen
Collega Mark Ebbers, die ook de Achterhoek Nieuws Cultuurnieuwsbrief meeschrijft, schreef een dichtbundel met een intrigerende titel: Beter in de war dan in de wereld. Mark schreef alle songteksten van de Nederlandse popformatie De Gracht, waarvan zijn broer Tim de zanger is. De teksten worden weleens omschreven als literatuur. Mark schreef eigen buuts voor pronkzittingen in Groenlo en hij is nu een van de ‘Dichters des Achterhoeks’. Uit gedachten, gedichten en verhalen die Mark in vijfentwintig jaar schreef, verzamelde hij wat hij goed genoeg vond om uit te brengen. “Of ik nu een buut schrijf, een songtekst voor De Gracht, of een gedicht, ik schrijf in principe precies zoals ik min of meer praat, zoals iedereen”, vertelt Mark. Hij schrijft over dingen in zijn omgeving, soms zijn het jeugdherinneringen: “Gewoon een mooi beeld waar ik dan woorden bij kan maken.” Het boek is verkrijgbaar bij Bruna Groenlo. Je kunt Mark ook een mail sturen: info@markebbers.nl.
Luusteren
‘The Lord of the Rings’ van Johan de Meij is misschien wel hét topstuk in het HaFaBra-repertoire. Vooral harmonieorkesten, in de hele wereld, voeren het werk uit. Het is een van de weinige werken die voor symfonieorkest zijn gearrangeerd. Ik was bij de première, die was in 2001 in De Doelen in Rotterdam, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In die tijd ging ook de film Lord of the Rings in première, met hele andere muziek. Ik helaas geen opname van het Rotterdams vinden, wel een symfonische uitvoering door het Noord Nederlands Orkest.
Fanfareorkest Eendracht Aalten voert het werk uit op zaterdag 17 mei in de Christelijk Gereformeerde Kerk in Aalten. Het concert is gratis toegankelijk. Johan de Meij heeft het werk speciaal voor fanfareorkest aangepast. Wat voor mij ook nieuw is, is dat er een verteller is. Aaltenaar Gerben Boesveld zal het beroemde verhaal van Tolkien vertellen.
Kieken
Wat hebben Charley Toorop en Vincent van Gogh gemeen? Charley Toorop werd zo’n driekwart jaar na het overlijden van Vincent van Gogh geboren. Zijn werk opende een nieuwe wereld voor haar en zij voelde een grote verbondenheid met hem. Veel van hun werk is te bewonderen in het Kröller Müller Museum, omdat Helene Kröller-Müller beide kunstenaars bewonderde omdat ze zich niet door de tijdsgeest lieten beïnvloeden. Vanaf 24 mei is in het Arnhemse museum een tentoonstelling te zien waarin je de liefde van Toorop voor het werk van Van Gogh ziet. Op woensdagavond 28 mei vertelt Maria Driessen in de Koppelkerk in Bredevoort over het werk en leven van Charley Toorop en de invloed van Vincent van Gogh.
Afstoffen
Cultuurnieuws in historische context
Kunst en cultuur in Zutphen: een stad met een creatieve ziel
Zutphen is niet alleen een van de oudste steden van Nederland, het is ook een plek waar kunst en cultuur al eeuwenlang bruisen. Wandelend door de historische straten voelt het soms alsof je door een openluchtmuseum loopt. De historie van Zutphen wordt beschreven in het boek ‘Wereldsteden van de Lage Landen’. Lang voordat Amsterdam een wereldstad werd. Maar hoe zat het eigenlijk met de cultuur in Zutphen?

Zutphen is nu een plek waar historie en hedendaagse kunst hand in hand gaan. Oude gebouwen krijgen een nieuwe bestemming als galerie of podium. Dat Bolwerck is een culturele broedplaats waar kunst, muziek en filosofie samenkomen. In het Henriëtte Polak Museum vind je moderne Nederlandse kunst in een prachtig historisch decor. Inwoners van de stad organiseren allerlei festivals en evenementen, van kunstmarkten tot muziekoptredens en theater.

De stad heeft een rijk historisch verleden. In de middeleeuwen was de stad een belangrijk religieus en economisch centrum. De Walburgiskerk, met haar indrukwekkende Librije (een van de oudste kettingbibliotheken van Europa), getuigt daarvan. Kunstenaars, ambachtslieden en gilden speelden in die tijd een grote rol. Dat zie je aan de glas-in-loodramen, het houtsnijwerk en andere vormen van vakmanschap die nu nog te bewonderen zijn.
Van gilden naar galeries
In de 19e en 20e eeuw groeide Zutphen verder uit tot een stad met een bloeiend cultureel leven. Er kwamen concertzalen, toneelverenigingen en musea. In deze periode werd ook steeds meer aandacht besteed aan het behoud van historisch erfgoed. Het besef groeide: deze stad heeft iets bijzonders te bieden, en dat moeten we koesteren.
Wat Zutphen zo bijzonder maakt, is de combinatie van verleden en toekomst. Het is een stad waar geschiedenis voelbaar is, maar die ook volop in beweging is.
Bron: div. internetbronnen
Nieuwstips en feedback
Tot slot een huishoudelijke mededeling. Voor persberichten of andere nieuwstips kun je de redactie rechtstreeks tippen via de Deel je nieuws-knoppen op onze websites.
We zijn heel benieuwd naar jouw feedback, dus heb je andere vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief? Reageer gerust op deze mail en dan reageren we zo spoedig mogelijk.