#84 Tijd om te lezen! (en te kijken en luisteren...)
Jury nomineert vijf kandidaten uit liefst 64 boeken
Beste lezer van de Cultuurnieuwsbrief,
evenals menig collega van Achterhoek Nieuws heb ik ook vorig jaar weer diverse schrijvers mogen interviewen naar aanleiding van het verschijnen van hun boek. Omdat ik – bepaald niet als enige – een trouwe bezoeker ben van het jaarlijkse ‘Waeketreffen’, waarbij bekend wordt gemaakt wat volgens een deskundige jury het beste boek van Achterhoek en Liemers is, heb ik wel een paar keer gedacht: gelukkig dat ik niet in die jury zit. Uiteindelijk heeft die uit liefst vierenzestig in 2024 gepubliceerde boeken een keuze gemaakt: vijf zijn er genomineerd, waaronder dit keer ook een kinderboek: Een aanval op Grol (auteurs: Potargent, Berte, di Rosso, Nijs – laatstgenoemde behoorde vorig jaar met een ‘Grols’ boek ook al tot de vijf uitverkorenen). “Met zo’n verhaal krijg je jongeren weer aan het lezen”, stelt de jury. Dat zou geweldig zijn! Verder opvallend, en mooi, een boek van een man dat uitkwam kort voor zijn onverwachte overlijden: Een bassist vertelt, van Hans Hoog-Stoevenbelt, de Zutphense bassist en beeldend kunstenaar. Bij herlezing hebben de vaak geestig vertelde anekdotes een nog weemoediger lading gekregen. Uitgebreid aan bod, ook in deze nieuwsbrief, kwam het relaas over Theo Nijland, een indrukwekkende familiegeschiedenis, van de hand van zijn kleindochter Sabine. “Het grijpt je bij de strot”, staat in het persbericht van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Klopt zonder meer, en het geldt al net zo voor de verzamelde columns van uitvaartspreker Petra van Eldik-Neleman (Ik vertel) en die van journalist Willemien Weerman (Leven met een ongenode gast, over het omgaan met kanker). Ze behandelen hun thematiek beiden op tedere wijze, nooit zwaar van toon, zoals de jury opmerkt.
De bekendmaking heeft plaats in restaurant Van Hal in Voorst (Oude IJsselstreek) op zondag 2 maart, aanvang 11.00 uur. Maar je hoeft niet tot die dag te wachten om de boekwinkel of de bibliotheek te bezoeken en de genomineerde werken alvast te lezen. Plus de overige 59…
Sander Grootendorst
Spektakelstuk in openluchttheater
Zo werkt de menselijke geest: sinds Achterhoek Nieuws deelneemt aan het journalistieke project Open Grensland / Offenes Grenzland valt mijn oog bij het lezen van berichten in de krant of op internet om de haverklap op het woord ‘grens’. Om mezelf vervolgens af te vragen of ik er ‘iets mee kan’ voor de pagina Grensnieuws. Het zijn bij elkaar heel wat berichten, niet in de laatste plaats door de invoering van de omstreden grenscontroles vorig jaar, maar ook door het vele ‘grensoverschrijdende gedrag’ in de onvriendelijke figuurlijke betekenis van het woord (die berichten vallen buiten ons project).
In Achterhoek Nieuws Winterswijk stuitte ik op een tekst getiteld: ‘TOEP en (harmonieorkest) Concordia brengen spektakelstuk Grens(p)licht’. Lijkt me zeer boeiend. Ook omdat, zoals het bericht vermeldt, “na tien jaar stilte openluchttheater Het Wieber in Kotten weer nieuw leven wordt ingeblazen”.
“Vreemde figuren van adel, een bataljon muzikale vluchtelingen, een grensovergang waar onverklaarbare dingen gebeuren en uiteenlopende verhaallijnen vormen de basis van het stuk”. Dat klinkt veelbelovend. Maar de liefhebbers van openluchttheater moeten wel nog even geduld hebben. Logisch, want het zou dezer dagen nog wat frisjes zijn als toeschouwer, acteur of muzikant. De speeldata zijn 10, 13 en 14 juni, Kaarten kun je wel al bestellen, via de website van Theater de Storm.
Kort nieuws
Een selectie uit het kunst- en cultuuraanbod in de vijftien titels van Achterhoek Nieuws en andere media deze week. Meer is te vinden op achterhoeknieuws.nl/cultuur.
AALTEN – Gina’s Band of Blues treedt zaterdag 8 februari op in Oerkroeg Schiller in Aalten. Aanvang 22.30 uur. Zangeres Gina de Boer brak in 1986 landelijk door toen ze de publieksprijs won in Henny Huisman’s Soundmixshow met haar vertolking van een nummer van Janis Joplin. In 2023 won ze Italy Got Talent en verwierf daarmee ook internationale bekendheid. Kaarten zijn verkrijgbaar via oerkroeg.nl en aan de avondkassa.
BARLO – Zaterdag 8 februari komt in de Loods in de Aaltense buurtschap Barlo muziek voorbij van drie fameuze rockbands: The Killers, The Verve en Radiohead. Respectievelijk waarheidsgetrouw en inspirerend uitgevoerd door respectievelijke A Tribute to The Killers, Urban Hymns en The Wedding Riot. Kaarten zijn te bestellen via deze link of of verkrijgbaar aan de zaal.
BORCULO - Gospelkoor BlessSing uit Goor en Hengelo (O) zingt zondag 16 februari in de Joriskerk in Borculo. Dirigent is Bertus van ’t Foort. Het thema van het concert: ‘Wat een geluk!’ Het vormt onderdeel van een kerkdienst over datzelfde thema. Aanvang 10.00 uur.
EEFDE – Nicolas van Poucke debuteerde al op dertienjarige leeftijd in het Amsterdamse Concertgebouw. Hij wordt gezien als de Chopin-vertolker bij uitstek van zijn generatie. Als geen ander weet hij de sfeer op te roepen van de Parijse salons in de eerste helft van de 19e eeuw. De Volkskrant omschreef hem als “een poëet op de toetsen”. Op 18 februari bespeelt hij in de Kapel op ‘t Rijsselt in Eefde een originele Bechstein-vleugel zoals die ook in Parijs geklonken moet hebben. Aanvang 11.30 uur. Kaarten bestellen: kapeloptrijsselt.nl.
EIBERGEN - Het kan niet missen: theater ’t Spieker in Eibergen barst op vrijdagavond 14 februari uit zijn voegen tijdens een nieuwe editie van Rockin’ Harmony. Dit muzikale spektakel brengt “de ultieme mix van harmonieorkest en pop/rockmuziek, ondersteund door een swingende liveband en vertolkt door lokaal zangtalent. Met de sfeer van ‘Vrienden van Amstel Live’ en met een setlist vol verrassingen. De krachtige stemmen van Lieke Hettinga, Jeroen te Brake, Wendy Bomers en Jesse ten Hag tillen bekende hits naar een hoog niveau.” Aanvang 20.30 uur. Kaarten zijn te koop via excelsioreibergen.nl.
’s-HEERENBERG - Nieuw bij Kultuurhuus Heitkamp in ’s-Heerenberg: Heitkamp Live. Een maandelijks evenement waarbij Heitkamp een podium biedt aan beginnende bands en muzikanten die graag in een intieme clubsetting willen optreden. De aftrap wordt vrijdag 7 februari verzorgd door de Double Cross Blues Band, een regionale bluesband met roots in Arnhem-Nijmegen. Aanvang 20.00 uur. Meer info: kultuurhuusheitkamp.nl.
KILDER – Dertig nieuwe talenten hebben in tien weken de basis van het muziek maken onder de knie gekregen. Dat lieten ze op 2 februari horen met een spetterend concert. Het orkest is zo’n succes dat er een vervolg komt. Volwassenen met een beetje muzikale ervaring kunnen meespelen. De repetities van dit Vervolgorkest zijn eens in de veertien dagen op vrijdag in het Kelrehuus. De nieuwe talenten worden een beetje geholpen door leden van muziekvereniging St. Jan uit Kilder, die deze tien weken als ‘mentor’ in het Nieuw Talent Orkest meespeelden.
ULFT – Zaterdag 8 februari geeft Ocobar een theaterconcert in het DRU-theater. De voorstelling Forever Clapton begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van DRU Industriepark. In 2025 wordt Eric Clapton tachtig jaar. De mannen van Ocobar zijn enorme liefhebbers van zijn muziek en dat laten ze op aanstekelijke wijze zien en horen. Lekker ruig of juist unplugged. Info: dru-industriepark.nl.
ZUTPHEN – De Walburgiskerk in Zutphen mag zich officieel museum noemen. Dat betekent dat je er voortaan met je museumjaarkaart naar binnen mag. Vorige week vrijdag was dat aanleiding voor een feestje in het eeuwenoude monument in het hart van de stad. De kerk heeft van zichzelf al veel te bieden (500 objecten!) en gaat haar samenwerking met andere museale instellingen in Zutphen versterken.
UITagenda
De Arie Antiche, verzameld door Alessandro Parisotti, zijn een geliefde bundel van klassieke liederen. Dankzij Cecilia Bartoli kregen ze opnieuw bekendheid, en de muziek blijft betoveren. Sopraan Sophia Faltas en luitist Arjen Verhage geven hun eigen, frisse invulling aan deze tijdloze melodieën. Met hun interpretatie brengen ze de oude muziek tot leven op een manier die zowel ontroerend als meeslepend is. Geniet dit weekend mee tijdens hun concert in de Sint Joriskerk in Bredevoort. Kijk voor alle info en nog veel meer uit-tips op uitagenda-achterhoek.nl
Luusteren
Zutphen heeft sinds maandag een nieuwe stadsdichter. Dietske Geerlings is haar naam. Sinds jaar en dag docente Nederlands aan het Baudartius, de middelbare school die inmiddels is gefuseerd met het Eligant (voorheen het Stedelijk). De link met haar werk in het voortgezet onderwijs, de band met haar leerlingen, kwam meteen tot uiting bij haar inhuldiging in café De Deur. Met twee van hen droeg ze haar eerste stadsgedicht voor, dat daarmee niet alleen háár stadsgedicht was. De ene leerling is van Syrische, de ander van Turkse afkomst. Als stadsdichter wil Geerlings “uitdragen dat de wereld iets van ons samen is”, zei ze in het interview in de Zutphense editie van Achterhoek Nieuws. Hierbij het filmpje dat haar man van de voordracht maakte.
Kieken
Almense liefde voor Terschelling
In haar woonplaats Almen en (zeer) wijde omgeving is Jacqueline van Munster onder kunstzinnigen (en dat zijn veel mensen) een bekende verschijning. Wie heeft er de afgelopen decennia géén cursus gevolgd in haar Atelier V? (Waarbij de V staat voor ‘verf’ of andere, zelf in te vullen kunstzinnige woorden, zoals vernis).
Ze eindigt het cursusseizoen steevast met een tentoonstelling van het werk dat haar leerlingen hebben gemaakt. In het Stadshuus in Lochem is nu een verrassende tentoonstelling te zien van haar eigen kunstzinnige productie. In een interview met collega Henri Bruntink legt Van Munster uit dat ze graag met thema’s aan de slag gaat en dat de uitwerking daarvan “meerdere jaren in beslag kan nemen”. “Als ik een thema kies ben ik zelf altijd heel benieuwd waartoe me dat brengt. Zo blijft het spannend.”
Behalve in Almen verblijft Van Munster graag op Terschelling. In het Stadshuus zijn de sporen daarvan duidelijk aanwezig. En meer dan sporen: een van de objecten bestaat uit uitgestrooid zand in een de vorm van het Waddeneiland. Het openbaart bovendien dat Van Munster niet alleen schilder is, maar zich ook bezighoudt met keramiek, ook al noemt ze dat heel bescheiden slechts haar ‘hobby’.
De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot en met 5 april (op weekdagen en zaterdag). Woensdag geeft Van Munster, eveneens in het Stadshuus, een lezing over haar werk (20.00 uur). Meer info: jacquelinevanmunster.nl
Lèzen
Veelzijdige buitenplaatscultuur
Vorige maand was ik naar Huis Landfort, pal aan de Duitse grens. Vertegenwoordigers van Stadt Isselburg, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en de gemeente Oude IJsselstreek ondertekenden een veiligheidsconvenant. Interessant, ook in het kader van het project Open Grensland, waaraan Achterhoek Nieuws meedoet. Maar niet zozeer iets voor de cultuurnieuwsbrief. Toen de vertrekkende directeur René Dessing (hij blijft er wel wonen) en zijn opvolger Femia Siero na de officiële bijeenkomst vertelden over de vele duizenden stinzenplanten die in deze tijd van het jaar weer in bloei komen, dacht ik: stinzenplanten, dat is natuur, maar óók cultuur. Dus het zou in de cultuurnieuwsbrief kunnen. Bij dezen een verwijzing naar het bericht daarover in de krant.
Ik verliet het fraai opgeknapte landgoed met een boek in de hand, geschreven door Dessing en Jan Holwerda: Nationale gids Historische Buitenplaatsen. In november verscheen daarvan een nieuwe, herziene editie. Met mijn in Amsterdam wonende zus stippel ik een paar keer per jaar ergens in den lande een wandeling uit en met deze gids zitten we voorlopig gebeiteld. Dat was mijn gedachte bij het eerste doorbladeren. Niet minder dan 545 rijksmonumenten passeren de revue, met foto’s en informatieve tekst. Sommige springen eruit en krijgen extra aandacht, zoals in de Achterhoek Kasteel Keppel, Huis Verwolde, De Wiersse en De Wildenboch. En… Huis Landfort zelf. Terecht: het is in de jaren 2017-2023 volledig gerestaureerd – zowel de gebouwen als het groen. Het landgoed ligt er magnifiek bij. Op Huis Landfort is trouwens ook het Nationaal Centrum voor de Nederlandse Buitenplaatscultuur gevestigd. Hoe rijk en veelzijdig die cultuur is, komt naar voren in dit boek: je kunt er natuurlijk ook gewoon in lezen zonder ergens naartoe te gaan, of anders op reis, onderweg naar verre buitenplaatsen in Friesland of Zeeland.
PS Nog meer leeswerk binnenkort in de nieuwe uitgave van erfgoedmagazine Oer: daarin komt Huis Landfort uitgebreid aan bod.
Afstoffen
Historische foto’s aan blinde muur
Bewoners van het Barlhezekwartier in de binnenstad van Zutphen attendeerden de gemeente en het Erfgoedcentrum op de mogelijkheid om een aantal blinde vensters in een muur langs de Spiegelstraat te vullen met historische foto’s. Soms zijn lijntjes kort: de muur vormt immers de buitenzijde van datzelfde Erfgoedcentrum – hierachter worden archiefstukken, waaronder talloze foto’s, bewaard uit onder meer Zutphen, Lochem en Brummen.
De vorige week onthulde foto’s tonen de rijke, maar ook tragische geschiedenis van dit deel van de stad: tragisch omdat een deel in 1944 werd weggebombardeerd door een bombardement van de geallieerden dat eigenlijk alleen voor de IJsselbrug was bedoeld. Het Barlhezekwartier kwam er weer bovenop, al is het met de feesten en partijen in de loop der jaren wel minder geworden, zoals hier te lezen is.
Nieuwstips en feedback
Tot slot een huishoudelijke mededeling. Voor persberichten of andere nieuwstips kun je de redactie rechtstreeks tippen via de Deel je nieuws-knoppen op onze websites.
We zijn heel benieuwd naar jouw feedback, dus heb je andere vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief? Reageer gerust op deze mail en dan reageren we zo spoedig mogelijk.
Heb je Cultuurnieuwsbrief via een link gelezen en wil je hem ook via de mail ontvangen?