#70 Maak muziek, voer geen oorlog
Tal van muzikale an andere kunstzinnige activiteiten vormen bron van verbroedering
Beste lezer van de Cultuurnieuwsbrief,
Zondag waren we bij een concert van bandoneonspeler Carel Kraayenhof, die optrad met twee Argentijnse muzikanten: Santiago Arias (bandoneon, percussie, zang) en Seva Castro (gitaar, zang). Kraayenhof liet het podium grotendeels aan de beide jongelingen, al ontkwam hij er niet aan om, op verzoek, zijn ‘traan van Maximá’-stuk te spelen: Adiós nonino van Astór Piazolla. Hij deed het met verve, alsof het de eerste keer was. Ook zijn compositie over Witneus, de kat met drie poten, huppelde voorbij.
Wat klonk het allemaal ongekend helder en ingetogen, en tegelijkertijd rechtstreeks uit het hart. Ik hoorde mezelf denken: kon ik maar zo goed schrijven als Seva Castro gitaar spelen… En ik hoorde mezelf een vraag formuleren: Waarom voeren de mensen overal ter wereld oorlog met elkaar, als je ook overal ter wereld met elkaar muziek kunt maken, of samen naar muziek kunt luisteren? Simpele vraag, naïeve vraag misschien, hoewel: hoezo naïef?
Gaan de wrede leiderstypes die mensen elkaar laten doodschieten ooit wel eens naar een concert als dit in de Kapel Op ’t Rijsselt in Eefde? Wees welkom, zou ik zeggen. Dan steun je bovendien de Kapel, die – zoals zoveel kunstzinnige instellingen in Nederland – financieel te lijden heeft onder hardvochtige cultuurvijandige politiek. Terwijl muziek nou juist alle hardvochtigheid uit de lucht filtert. Muziek verbroedert en verzustert. Er is ook helemaal niets elitairs aan, zoals je vaak hoort zeggen. Arias en Castro komen uit arme Noord-Argentijnse provincies, muziek heeft ze helpen overleven. Interessant, en terecht, dat juist de klanken uit afgelegen gebieden op aarde als ‘wereldmuziek’ worden betiteld. Muziek kent geen grenzen en geen grenscontroles, muziek is oorlog voor niemand en vrijheid voor iedereen.
Sander Grootendorst
Wereldfestival in Lochem
Daarover gesproken: het bovenstaande geldt voor kunst en cultuur in het algemeen. In Lochem wordt gewerkt aan de realisatie van een gratis intercultureel festival: Op wereldreis in Lochem. Dat is te lezen in de Berkelbode van deze week. Initiatiefnemer Aziz Maskoul wil met dit evenement bewoners uit de gemeente Lochem van verschillende culturele achtergronden samenbrengen.
“Ik zie het helemaal voor me”, zegt Aziz enthousiast. “Een interculturele dag met kraampjes met eten & spulletjes, muziek, workshops, dans en kunst, waardoor je echt het gevoel hebt dat je een wereldreis maakt!” Sandra Boogert, coördinator van Ouder & Kind-café de Huiskamer, is al aangesloten bij de werkgroep: “Ik merk dat het belangrijk is dat mensen aan elkaars cultuur kunnen proeven. Hiervoor zijn veel laagdrempelige momenten en activiteiten nodig zodat er begrip en respect voor ‘de ander’ ontstaat. Wij willen het onderlinge cultureel begrip bevorderen, zodat meerdere culturen mét elkaar leven in plaats van naast elkaar.”
Kort nieuws
Een greep uit de vele interessante culturele nieuwsberichten in de vijftien titels van Achterhoek Nieuws en andere media van deze week.
BORCULO – Galerie Le Stockage aan de Haarloseweg in Borculo gaat op 1 november weer open. Na een mooie zomer met veel enthousiaste bezoekers is de Beeldentuin AJ & LW Bier tot april, maar de eigenaren willen kunstliefhebbers in de gelegenheid stellen om tijdens het winterseizoen hun sculpturen en beelden te aanschouwen in Galerie Le Stockage. Louise (keramiste) en Dolf Bierhuizen (beeldhouwer) geven desgewenst bij ieder beeld uitleg. De galerie is dagelijks op afspraak geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Info: abierhuizen@gmail.com.
DINXPERLO – Muzikant en componist Tim Akkerman, ex-voorman van de Haagse band Di-rect, is al ruim twintig jaar te bewonderen op festivals, poppodia, bij huis- of tuinkamerconcerten, tv programma’s waaronder de Beste Zangers van Nederland en in het theater. Voor zijn nieuwe theatertournee, 24 Strings werkt hij samen met zijn vaste gitarist en producer Evert Zeevalkink (geboren Dinxperloër) en muzikale duizendpoot Erwin Tuijl. Op vrijdag 15 november doen ze Dinxperlo aan. Het wordt en smeltkroes van oud en nieuw werk (dat tot stand kwam tijdens werksessies in Nashville en op Ibiza. Aan smeuïge anekdotes geen gebrek. Plaats en tijd: Klein Theater Dinxperlo, 20.00 uur.
DOETINCHEM – ‘Waes d’r wies met!’ is het thema van het vierde Streektaalsymposium, dat op woensdag 6 november wordt gehouden in stadion De Vijverberg, het thuishonk van De Graafschap, club van ‘stoeven en angoan’. Centraal staat de vraag in hoeverre streektaal van betekenis kan zijn bij levensgebeurtenissen als trouwerijen of begrafenissen, maar ook in de publieke ruimte, zoals bewegwijzering of in de supermarkt, en zelfs commercieel: om mensen te werven of producten aan te prijzen. Frans Miggelbrink doet de interviews, Sandra Vanreys verzorgt de muzikale toets. Inloop vanaf 16.30 uur. Lees hier het hele artikel in Achterhoek Nieuws.
GROENLO - De Nederlandse band Copperhead County legt zich volledig toe op Amerikaanse southern rock. De zes leveren hun footstamping and beer raise tunes in heel Europa af. Zaterdag 2 november zijn ze in Rockcafé Taste in Groenlo aan. Aanvang 21.00 uur. Kaarten via de ticketlink. Meer info: rockcafetaste.nl.
GROENLO/GROLLE – Voor fotograaf Janette van Egten was het weer volop genieten, een bezoekje aan de Slag om Grolle afgelopen weekend. ‘Gewapend’ met haar camera legde ze niet alleen de nagespeelde veldslag vast maar trok zij – met oog voor detail – ook rond door de binnenstad om het (eveneens nagespeelde) leven uit 1627 op sfeervolle wijze vast te leggen. De fotoreportage is hier te zien
’s-HEERENBERG – Een werkgroep van het Stadsmuseum en de gemeente Montferland maakt zich sterk voor een Nationaal Heksenmonument in ’s-Heerenberg, de stad waar Mechteld ten Ham in de 17e eeuw haar leven op de brandstapel eindigde. Vorige week gaf de werkgroep een toelichting aan de stichting die gaat over de plaatsing van het monument. Dit schrijft Marlous Velthausz in Montferland Nieuws.
”De stichting Nationaal Heksenmonument is opgezet met als doel doel het realiseren van een fysiek monument, ter nagedachtenis aan hen die op het grondgebied van het huidige Nederland als heks zijn aangewezen, gemarteld, veroordeeld en ter dood gebracht.” Het bestuur bestaat uit Susan Smit, Bregje Hofstede en Manja Bedner. Die laatste is bekend van het toneelstuk De heks van Almen, dat met veel succes door heel Nederland is opgevoerd. Naast ’s-Heerenberg zijn ook Oudewater en Roermond in de race voor een heksenmonument.
RUURLO – Zanger Philip Paar brengt zaterdag 16 november met zijn vaste orkest een muzikale ode aan Toon Hermans. “Op de avonden dat Toon een conference hield op tv, zat heel Nederland voor de buis. Zijn one man shows waren uniek in hun soort, net zoals Toon uniek was in zijn vak. De liedjes waren grappig, eenvoudig te begrijpen, heel melodieus en hadden vaak een boodschap. Zijn sketches waren om te gieren.”
“De bezoekers van het Kulturhus gaan de blije, warme sfeer én de onvergetelijke humor van Toon Hermans weer ‘ouderwets’ voelen en meemaken.” De voorstelling in de Theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo begint om 20.00 uur.
Lees hier het hele artikel in Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo.
ULFT – Powerfolkband SCRUM geeft zaterdag 2 november een concert op het DRU poppodium in Ulft. Aanvang 20.30 uur. Muziek en speelstijl van de band – met frontman Robbie ‘Skottie’ Slutter uit Silvolde – worden omschreven als ‘spontaan, toegankelijk, nooit zichzelf te serieus nemend en vooral niet vies van een folkfeestje’.
Support act is het vijfkoppige Maggie’s Flock uit Nijmegen en Arnhem die ‘stevige folkrock’ op het programma heeft staan. Info: DRU Poppodium.
VARSSEVELD – Toneelvereniging Op eigen houtje speelt zaterdag 2 en zondag 3 november de voorstelling O, o, opvang! “Een vrolijk toneelstuk over een actueel thema, de opvang voor mensen in nood.” Plaats van handeling is de Gesinkschure (naast het Hofshuus) aan de Leemscherweg in Varsseveld. Aanvang zaterdag 20.00 uur en zondag 14.30 uur. Een plaats reserveren kan hier.
VORDEN-WARNSVELD – Plattelandsjongeren uit Vorden, Vierakker, Wichmond en Warnsveld in november presenteren opnieuw een zelfgeschreven revue. Op de zaterdagavonden 9 en 16 november speelt (en danst en zingt!) Jong Gelre Vorden-Warnsveld het programma Boeren, Broeders en Brommers (BBB): Een verrassende vondst.
Plattelands Jongeren Gelderland telt in totaal nog maar negen Jong Gelre-afdelingen, waarvan er zes uit de Achterhoek komen. Jong Gelre Vorden-Warnsveld is er daar een van en die houdt de revue-traditie in stand. De toneelgroep telt veertien leden. De voorstellingen hebben plaats in het Kulturhus in Vorden. Aanvang 20.00 uur. Zie voor meer info het artikel van Jan Hendriksen in Contact Bronckhorst-Noord.
ZUTPHEN/WARNSVELD – ‘Maskers af’ is dit jaar het thema van het Atelierweekend Zutphen/Warnsveld. Op zaterdag 9 en zondag 10 november openen zo’n vijfentwintig kunstenaars van 11.00 tot 17.00 hun ateliers voor het publiek. Startpunt is de Pauwenzaal van het Hampshirehotel aan ’s-Gravenhof is, waar een overzicht te vinden is van de deelnemers en folders verkrijgbaar zijn. “De route biedt een diversiteit aan stijlen en technieken op verrassende locaties. Kunstenaars zetten figuurlijk hun masker af en tonen hun diepere drijfveren. Sommigen hebben zelfs speciaal een masker gemaakt voor deze gelegenheid.” Het Atelierweekend wordt georganiseerd door Kunst Connectie Zutphen (KCZ).
Luusteren
La Huarmillita
Dit is een van de stukken die Seva Castro en Santiago Arias zondag in Eefde speelden. (Zie de inleiding tot deze nieuwsbrief). Afkomstig van de cd Criollo die ze getweeën uitbrachten. Evenwichtig samenspel!
Kieken
Fotograaf Marcel te Brake exposeert in kerkje De Rietstap in Dinxperlo
Marcel te Brake (1968) heeft een intrigerende reis door de wereld van de fotografie afgelegd, staat te lezen in De Band van deze week. Met zijn vrouw maakte hij veel reizen, waarbij hij zelf vaak het onderwerp van foto’s was: zijn levenspartner hanteerde de camera. Na een ernstige ziekte kwam zijn vrouw te overlijden. “Gedreven door herinneringen pakte hij haar analoge camera op en begon zelf te experimenteren met fotografie. Langzaam maar zeker ontdekte hij een nieuwe passie voor het vastleggen van momenten en emoties door middel van beelden. In 2005 keerde hij terug naar zijn geboorteplaats Aalten, waar hij zijn vaardigheden in fotografie verder ontwikkelde. Hij ontdekte een voorliefde voor portretfotografie”.
Een selectie van zijn portretfoto’s wordt tentoongesteld in het “kleinste kerkje van Nederland”: gedurende de maand november elke zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.
Lèzen
De Vrolijke Canon van Zutphen: lokale geschiedenis, amusant én leerzaam
“De waarheid is al leuk genoeg.” Zei Maarten van Rossem ooit. Vormgever en illustrator Derk-Jan Rouwenhorst citeert de geschiedkundige vip in het voorwoord van deel 3 van De Vrolijke Canon van Zutphen, die hij net als de twee voorafgaande delen samenstelde met archeoloog Davy Kastelein. Opnieuw zijn ze erin geslaagd een boek af te leveren dat op luchtige en speelse wijze een boeiende episode uit de Zutphense geschiedenis verbeeldt en verwoordt: de 18e en 19e eeuw.
Het boek is tegelijkertijd uitgebracht met een iets gewijzigde herdruk van deel 1. Dat de eerste oplage van duizend exemplaren alweer vrijwel uitverkocht was, zegt veel over de impact van de Vrolijke Canon, die met zijn grappige illustraties en vlotte verteltrant ook de weg naar de scholen heeft gevonden. Het is dé manier om de plaatselijke geschiedenis uit te doeken te doen, aan jong én oud, niet alleen voor wie er nog vrijwel niets van wist, ook voor degenen die al een boekenplank vol Zutphenalia in huis hebben: een compact en overzichtelijk naslagwerk.
De Vrolijke Canon van Zutphen is een publicatie van Achterhoek Uitgevers.
Lees hier het volledige artikel in Contact Zutphen-Warnsveld.
Afstoffen
In memoriam Hans Hoog Stoevenbelt
De Zutphense beeldend kunstenaar en bassist Hans Hoog Stoevenbelt is op 2 oktober onverwachts overleden. Hij werd 72 jaar. Met mede-muzikant John Ooms had hij in september nog plannen gesmeed om vier nummers die ze rond 1970 hadden gespeeld toen ze samen in de band Indian zaten, opnieuw op te nemen. Het mocht er niet meer van komen. Ooms besloot een originele opname van het nummer Run For Your Life op YouTube te plaatsen, “als eerbetoon aan mijn oude vriend”. Op Facebook meldde hij: “De tapes van de live-opnames waren in zeer slechte staat, maar een bedrijf wist ze toch te digitaliseren.”
Neem een duik in de Nederpophistorie en luister naar de psychedelische blues van Run For Your Life!
In februari mocht ik Hans Hoog Stoevenbelt bij hem thuis aan de Zutphense Nieuwstad interviewen naar aanleiding van de publicatie van zijn autobiografie. Uiteraard totaal niet beseffend dat je het artikel een half jaar later zou kunnen teruglezen als een in memoriam.
Nieuwstips en feedback
Tot slot een huishoudelijke mededeling. Voor persberichten of andere nieuwstips kun je de redactie rechtstreeks tippen via de Deel je nieuws-knoppen op onze websites.
We zijn heel benieuwd naar jouw feedback, dus heb je andere vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief? Reageer gerust op deze mail en dan reageren we zo spoedig mogelijk.