#2 Klassieke muziekcultuur, folklore en heksen
Wie schrijft, die blijft. Maar hoe zit dat met de onderwerpen in deze nieuwsbrief?
Beste lezer van de Cultuurnieuwsbrief,
Met liefde voor klassieke en meer specifiek blaasmuziek, ga ik je op de hoogte houden van het cultuurnieuws uit de Achterhoek. Ik ben zelf een fanatieke amateurmuzikant, speel saxofoon en vooral basklarinet. In mijn jeugd waren er nog volop mogelijkheden om muziekles te volgen. Door alle bezuinigingen op cultuur is dat nu helaas anders. Mijn woonplaats is Didam in Montferland, daarom tip ik je met het nodige chauvinisme om daar zondag het jaarlijks schuttersfeest te bezoeken.
Karin van der Velden
Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) maakte eergisteren bekend (12 juli, NU.nl) dit jaar en volgend jaar in totaal 2 miljoen euro vrij te maken voor de ontwikkeling van talenten in pop, hiphop en dance. De klassieke muzieksector steunt en kreunt echter nog steeds onder de bezuinigingen die door vorige kabinetten werden doorgevoerd. In De Groene Amsterdammer van 5 juli verscheen een artikel over het verschrompelen van de Nederlandse klassieke-muziekcultuur. Door jarenlange bezuinigingen werd het steeds minder aantrekkelijk om als muziekdocent je brood te verdienen. Ik zie om me heen hoe moeilijk het is om goede muziekdocenten te vinden. Je kunt daardoor soms geen les krijgen op het instrument van je dromen. Steeds minder kinderen zullen leren om een instrument te bespelen. En als die ‘kweekvijver’ opdroogt, zal het percentage buitenlandse muzikanten in onze prachtige orkesten steeds meer toenemen.
Wat is jouw ervaring met muziekonderwijs in de Achterhoek? Laat het ons weten of geef je reactie op het artikel ‘De Stille Trom’. Dat kan door deze mail te beantwoorden.
Veel folklore en traditie bij Didams Schuttersfeest
Dit weekend vieren de zeven schutterijen uit Didam hun jaarlijks schuttersfeest. In heel Europa is er geen dorp met zoveel schutterijen. Het is een feest met veel folklore en traditie en zeker de moeite waard om te bezoeken. Mijn tip is om op zondag 16 juli de Schuttersbogenroute (11 juli, Montferland Journaal) te fietsen. Vijftig buurten, families en vriendengroepen bouwen spectaculaire erebogen voor hun schutterijen. Je fietst onder bogen door met een eigen thema, met bewegende delen of juist heel traditioneel. Het zijn sowieso stuk voor stuk kunstwerken. Op zondagmiddag om half vier verzamelen alle schutterijen zich bij de Mariakerk in Didam. De Koningsparen komen in koetsen aan, met koninginnen in prachtige galajurken. Samen met de beschermheren en ereleden nemen ze plaats op het erepodium en een kleurrijke optocht van bielemannen, majorettes, vendeliers en schutters betoont hen eer met een defilé. Daarna zijn de vendeliers aan de beurt, die met hun wapperende vaandels op de klanken van een wals een gebed en strijd uitbeelden. De wapperende vaandels worden tijdens het showvendelen hoog in de lucht gegooid!
Actualiteiten
In de vijftien titels van Achterhoek Nieuws vonden we weer veel interessant nieuws. We haalden er wat hoogtepunten voor je uit.
Hiphopteams van de Penta Dance Department uit Winterswijk waren nationaal en internationaal succesvol.
Voor veel kunstliefhebbers is De Ezelstal in het Vordense buitengebied een begrip. Nu conservator en expositiesamensteller Renée Leuftink is overleden, verhuist de collectie naar Doesburg. De kunstcollecties van Jan en Jetty Homan en van Gradus Verhaaf zijn over enige tijd te zien in de 400 jaar oude stadsboerderij aan de Bergstraat 48 in Doesburg.
Een jonge Achterhoekse kunstenares mag gaan studeren aan de Florence Academy of Art. Voor Puk de Heer is het een droom die uitkomt.
Mevrouw Smit lijkt een doorsnee moeder, maar dat verandert als ze een grote, knappe man ontmoet. De Zutphense schrijver Henk Grundmeijer publiceerde de satirische roman Mevrouw Smit en de hunk.
Met de boekenblog Leesspeurders voor jonge lezers, ouders en leerkrachten, motiveert Pabostudente Lotte Jacobs in de Bibliotheken in Montferland kinderen om meer te lezen.
De in Doetinchem geboren en getogen pianist Joep Beving (47) sprak met Kelly Klaver over zijn nieuwe single ‘Post’, zijn band met de Achterhoek en tal van andere onderwerpen.
Agenda
Zaterdag 15 juli: Vort met de Freule van Dorth in de Koppelkerk in Bredevoort
De Winterswijkse Freule Judith van Dorth was de eerste vrouwelijke politieke gevangene die geëxecuteerd werd. Hermi Hartjes en Wouter te Pas laten in dit theaterstuk de strapatsen van de onfortuinlijke freule zien.
Zondag 16 juli en meer data: Popkoor SMAAK trapt zomerconcerten Bredevoort af
Zestien vrouwen geven onder leiding van dirigent Gerben Kruisselbrink met vier- en vijfstemmige zang een bijzondere draai aan de liedjes die ze zingen. Op ‘t Zand in Bredevoort staan nog vijf zondagse zomerconcerten op de planning. Mr. Callahan, Ben Reel & Mick McCarney, Tailshakers, Sandra Vanreys en Buiting, Visser & Woestenenk zullen de weken daarna van zich laten horen.
Zondag 16 juli en meer data: PEERtof - Theatervoorstelling voor kinderen in het Openluchttheater in Lievelde
In de Achterhoek staan we met beide benen op de grond maar zijn we ook nieuwsgierig naar nieuwe dingen. De Achterhoeker toont niet altijd zijn gevoel, PEER probeert gevoelens in mensen los te maken; boos, blij, bang, verdrietig.
De hele maand juli: World Press Photo-tentoonstelling in Walburgiskerk Zutphen
24 fotopresentaties van persfotografen uit de hele wereld.
“In tijden waarin nepnieuws onze democratie bedreigt, zijn de zorgvuldigheid en de transparantie van de persfotograaf essentieel.”
20 tot en met 23 juli: Zwarte Cross 2023 in Lichtenvoorde
Denk om je eigen gezondheid en die van iedereen in je omgeving. Stop NU met drammen, want nøhlen is dodelijk!
Nieuw bij de Zwarte Cross is het Stadsplein, dat in tijden van polarisatie soelaas biedt aan alle boeren, burgers en buitenlui die niets hebben met de onzinnige stad versus platteland-discussie.
20 juli tot en met 1 oktober: Dubbeltalenten in Zelhemse Galeries
Vijf kunstenaars exposeren twee kanten van hun creativiteit in een presentatie in twee Zelhemse galeries: beelden in de prachtige tuin van de Hulenhof en schilderijen in Galerie Zelhem.
Lèzen
Geen dag zonder de IJssel - Wim Eikelboom
1 juni 2023, WBOOKS
De rivier aan de grens van de Achterhoek is misschien wel de populairste van Nederland. Het kalenderboek ‘Geen dag zonder de IJssel’ publiceert voor elke dag een pagina, met interessante verhalen en prachtige foto’s van de ‘vriendelijke en open rivier met intrigerende kronkels, bijzondere flora én bekroond met schilderachtige wolkenluchten.’ Er zijn verhalen van vroeger en nu. Over mensen die er leerden zwemmen, over de pontjes er varen, zoals het Bronkhorsterveer. Het is een boek waarin je blijft lezen en kijken.
Luusteren
Emmie te Pas
Vorig weekend zong de Ulftse Emmie te Pas bij North Sea Jazz in het achtergrondkoor van Ethiopische zangeres en danseres Minyeshu. Emmie is na een periode van bijna twee jaar in New York weer terug in Nederland en timmert met haar eigen muziek Meika flink aan weg. In The Big Apple heeft ze zich ondergedompeld in de wereld van de moderne jazz en is ze enorm geïnspireerd geraakt door de muziek die ze daar heeft ervaren.
Kieken
Vijf virtuele vrouwen ontvangen de bezoekers van het Stadsmuseum Bergh. Een herbergierster, een arbeidster, een gemene gravin, een heks en Maria, de zus van Willem van Oranje, vertellen over de geschiedenis van ‘s-Heerenberg en Kasteel Huis Bergh. Dit kasteel is de grootste waterburcht van Nederland en heeft als andere bijzonderheid dat het in het historische centrum van het Montferlandse stadje staat.
Tot en met 31 augustus kun je vanuit het Stadsmuseum elke woensdagavond met een gids in historisch kostuum een stadswandeling maken. Ontdek welke belangrijke rol ‘s-Heerenberg in de geschiedenis van Nederland heeft gehad. En hoor het gruwelijke verhaal van de heks Mechteld ten Ham. Op 25 juli is het 418 jaar geleden dat zij na een oneerlijk proces op de brandstapel om het leven kwam.
Wie de heksen van nu zijn, lees je trouwens in het artikel ‘Ding, dong, de heks is terug’, dat Bregje Hofstede schreef in de Correspondent.
’We are the granddaughters of the witches you didn’t burn’
Luister in het Stadsmuseum Bergh naar het verhaal van Maria van Nassau, de zus van Willem van Oranje. De moeder van 16 kinderen woonde tijdens de 80-jarige oorlog in Kasteel Huis Bergh.
Nieuwstips en feedback
Tot slot een huishoudelijke mededeling. Voor persberichten of andere nieuwstips, kun je de redactie rechtstreeks tippen via de Deel je nieuws-knoppen op onze websites. Zie bijvoorbeeld deze pagina voor Lichtenvoorde (Elna).
We zijn heel benieuwd naar jouw feedback, dus heb je andere vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief? Reageer gerust op deze mail en dan reageren we z.s.m.
WEEKWINACTIE
Afgelopen week won Femia twee tickets voor Huntenpop! Wil jij deze week kans maken?
Like en deel dit Facebook-bericht over de Cultuurnieuwsbrief en wie weet ga jij in augustus ook naar Ulft!