#16 Wij zijn Achterhoekers, dus heanig an
Over Achterhoekers en halve Duitsers, Jan Brokken leest met muziek, lekker live met Ruben Block en Normaal terug naar de roots.
Beste lezer van de Cultuurnieuwsbrief,
De vorige edities van deze nieuwsbrief die ik mocht vullen begon ik steeds met een soort van column. Dat houd ik er maar in, want ik merk dat daar ‘proat’ van komt en dat is mooi. Wat dat betreft is het net kunst: het moet iets losmaken. Dat gebeurde bij mij ook toen ik onlangs zat te luisteren naar een radio-uitzending waarin een veelgehoord cliché over ‘de Nederlander’ voorbij kwam. Je hoort het vaak: Buitenlanders vinden Nederlanders maar een direct en brutaal volkje. Ik denk dan altijd: ‘Hollanders ja! Maar wij Achterhoekers toch niet?! Wij zijn het volk van ‘jao, jao’ en ‘doe maar gewoon...’ Direct kun je onze volksaard echt niet noemen. ‘Halve Duitsers’ worden we wel genoemd en dat is niet per sé een belediging. In de kunst en cultuur is de ingetogen aard der Achterhoeker niet altijd meteen herkenbaar, maar wel degelijk aanwezig. De muziek uit de regio neigt opvallend vaak meer naar de plattelandssfeer van American roots dan naar typische urban sounds. En, hoewel ik niet pretendeer een breed overzicht te hebben, lijkt ook de beeldende kunst uit de Achterhoek vaak wat ingetogener te zijn. Dat komt misschien ook wel omdat veel kunstenaars uit andere delen van het land hier neerstrijken om rust en bezinning te zoeken. En dit dus kennelijk ook vinden. Ik hou wel van dat ‘heanig an’. En als we daar even genoeg van hebben, is het dichtstbijzijnde tentfeest nooit ver weg. Dan gaan we flink los. Maar noem ons geen ‘Hollanders’ of direct, of brutaal. Wij zijn Achterhoekers!
Henri Bruntink
Kijk vooral ook even helemaal onderaan deze nieuwsbrief. Daar staat hoe je deze nieuwsbrief een beetje kunt helpen. En, daar valt wat mee te winnen.
Kort nieuws
Een selectie uit het cultuurnieuws in de vijftien titels van Achterhoek Nieuws en in andere media:
RUURLO - Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere De droevige kampioen, Mijn kleine waanzin en In het huis van de dichter. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd.
Op zondag 29 oktober (15.00u) presenteert Brokken, samen met het Berlage Saxophone Quartet, een theatraal vertelconcert in het Kulturhus van Ruurlo. Rode draad is het gevoel van heimwee, het verlangen naar de plek die als thuis voelt. Details zijn HIER te lezen.
ZUTPHEN - Het kostte aardig wat inspanning voordat het sein voor Jazz at the Pubs definitief op groen kon gaan. Jazz & So-Zutphen is grotendeels afhankelijk van subsidieverstrekkers bij de organisatie van dit gratis evenement. Een belangrijke sponsor had dit jaar ander prioriteiten, waardoor er veel minder te besteden was. De oplossing werd gevonden in het terugbrengen van twee dagen jazz naar één dag. Jazz & So speelt zich dit keer op zondag 29 oktober. In het historische hart van Hanzestad Zutphen klinkt dan, ondanks de beperkte editie, nog altijd muziek van maar liefst 19 optredende bands. De details staan in dit artikel uit weekblad Contact.
LOCHEM - Normaal en Lochem zijn al 49 jaar met elkaar verbonden. De band brak door op Hemelvaartsdag 1975. Toen ging een schokgolf door het publiek in openluchttheater De Zandkoele op het moment dat Bennie Jolink zong: ‘Ik zat laatst te drieten op de plee…’ Rock ‘n Roll en dialect, dat was nieuw. De rest is oerend harde geschiedenis. De afgelopen edities van Olderwets Høken werden gehouden op een groot terrein tussen Lochem en Barchem. Echt nostalgisch wordt het komend jaar, als de band twee concerten geeft in het genoemde openluchttheater waar het ooit begon. Op Hemelvaartsdag en de zaterdag daarop (9 en 11 mei). Daar vinden twee keer tweeduizend høkers een plekje, dus enige haast bij het kopen van tickets is geboden. Kost een paar cent, maar dan hi-j ok wat. Lees HIER meer.
DINXPERLO- Schrijfster Evelyn Grijze heeft een nieuwe roman gepresenteerd. Het is haar zesde, deze keer met de titel ‘Mara, een gevaarlijk verleden’. Na haar eerste boek, over haar moeder en bestemd voor intimi, kreeg ze de smaak te pakken. De nieuwe roman speelt zich af in Italië en vertelt het verhaal van Mara en haar collega's die in oude geschriften schokkende geheimen van honderden jaren geleden ontdekken. Niet iedereen is gediend van onthulling…
Een interview met de schrijfster is te lezen in de digitale versie van weekblad De Band.WINTERSWIJK - Jeffrey Sletering uit Winsterwijk bracht vorige week de single Let me Fly uit. Een dag later was hij te zien in het tv-programma Holland got Talent. De opnames daarvoor hadden al even geleden plaatsgevonden en Jeffrey strandde in de tweede ronde. Hij was zijn optreden daar eigenlijk al een beetje vergeten, maar na de uitzending kreeg hij, tot zijn verrassing, ineens heel veel reacties. Lees HIER een interview met de muzikant.
De allereerste Notendag
Zaterdagmiddag, op de Dag van de Noot, bezoek je de allereerste Notendag in Sinderen. Ontdek alles over het kweken, oogsten en drogen van noten, geniet van een proeverij en gepofte kastanjes.
In de Achterhoek staat van oudsher bij bijna iedere boerderij wel een walnotenboom of een tamme kastanje. Heb jij een notenboom op het erf, neem dan een zakje mee en wie weet bekroond de jury jouw notenboom tot winnaar.
Een leuke, gratis toegankelijke middag uit voor jong en oud!
Ontdek deze evenementen en meer leuke tips voor een dagje weg in de Achterhoek op uitagenda-achterhoek.nl.
Kieken
Liefhebbers van Italiaans cinema kunnen op dinsdag 24 oktober (20.00u) in Filmhuis Lochem genieten van A Chiara van Italiaans-Amerikaanse regisseur Jonas Carpignano. Met dit familiedrama biedt de regisseur een originele kijk op het maffia-genre, via de ogen van een 15-jarig meisje. De film is het laatste deel van een trilogie die in Calabrië speelt. Kaarten online 10 euro, kassa 10,50 euro. Meer informatie en kaarten via www.schouwburglochem.nl/filmhuis.
Luusteren
Luusteren is live het lekkerst. Vandaar de tip om zaterdag 28 oktober richting Ulft af te reizen. Daar krijg je Ruben Block voorgeschoteld. Als je ‘m ziet weet je het weer: oh ja, die! Frontman en zanger/gitarist van Triggerfinger. Block maakte een soloalbum en liet zich hiervoor inspireren en begeleiden door Mitchel Froom. Hij is toetsenist bij Crowded House en producer van onder meer Elvis Costello, Paul McCartney, Sheryl Crow en Los Lobos. En van Triggerfinger dus.
Ruben Block maakt grillige muziek met een donker randje, maar met toch ook een bepaalde lichtheid die de luisteraar weghoudt van depressies. Doorwrochte songs die ambachtelijk en met liefde voor het vak tot stand zijn gekomen. Info en tickets: HIER.
Lèzen
Een macaber tijdspel is het achtste boek van M.K. Peta. Dat is het pseudoniem van de Zutphense schrijfster Margreet Keijzer (68). De eerste zeven fantasy-verhalen bracht ze uit in eigen beheer. De nieuwste is onder gebracht bij een uitgever en is vooral gericht op de doelgroep ‘young adults’. De hoofdrol in het boek is weggelegd voor de achttienjarige Paula. Ze raakt betrokken bij het onderzoek naar de verdwijning van een meubelgigant. Daar is ze zo druk mee dat ze haar bijbaantje als vakkenvuller steeds moet afzeggen. Waardoor in de supermarkt telkens weer een vervanger moet opdraven. Het eerste exemplaar van het boek werd vorige week dan ook uitgereikt aan die ‘vervangende vakkenvuller’. Symbolisch natuurlijk, maar de boekpresentatie in een AH-supermarkt was in ieder geval bijzonder.
Boek verkrijgbaar in de boekhandel of via boekscout.nl.
Nieuwstips en feedback
Tot slot de huishoudelijke mededeling. Voor persberichten of andere nieuwstips kun je de redactie rechtstreeks tippen via de Deel je nieuws-knoppen op onze websites. Zie bijvoorbeeld deze pagina voor Lichtenvoorde (Elna).
We zijn heel benieuwd naar jouw feedback, dus heb je andere vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief? Reageer gerust op deze mail en dan reageren we zo spoedig mogelijk.
WEEKWINACTIE
Wil jij deze week kans maken op twee vrijkaarten voor een lezing bij boekhandel Rutgers in Varsseveld?
Like en deel dit Facebook-bericht over de Cultuurnieuwsbrief!